Banner themapagina Studievoortgang hoger onderwijs

Studievoortgang

Hoger onderwijs

Het is de ambitie dat alle studenten succesvol het hoger onderwijs kunnen doorlopen. Het blijkt echter niet voor allen even eenvoudig. Een significant percentage van studenten maakt de studie niet af of loopt vertraging op. Hoe komt dat? En wat kunnen instellingen doen om de studievoortgang van hun studenten te bevorderen?

Wat is bekend over studievoortgang?

Er is veel belangstelling voor de studievoortgang van studenten. Dit komt deels door het feit dat elk jaar een deel van de studenten besluit de studie niet voort te zetten. Deze studenten veranderen van studie (switch) of verlaten van het hoger onderwijs zelfs helemaal (uitval). Uit onderzoek blijkt dat niet alle studenten evenveel kans hebben op een vlekkeloos verloop van de studie. Verschillende groepen studenten kunnen om uiteenlopende redenen obstakels ervaren in het doorlopen van hun studie. Ook instellingen hebben er belang bij dat studenten zo snel mogelijk de juiste plek in het hoger onderwijs vinden en hun studie kunnen afmaken. Beleidsmaatregelen zoals het bindend studieadvies (BSA) getuigen hiervan.

Lees een overzicht van wat we weten uit onderzoek

Handvatten uit onderzoek

Wil je zelf aan de slag met instromen? Onderstaande handvatten helpen je op weg. Allemaal zijn ze onderbouwd met kennis uit onderwijsonderzoek.

Voorbeelden uit de praktijk

Waar moet je op letten wanneer je zelf aan de slag gaat met instromen? Onderstaande praktijkvoorbeelden zijn ter illustratie en geven inzicht in onderbouwde en vernieuwende werkwijzen en interventies.

Verder verdiepen op dit thema

Hieronder vind je een selectie van uitgebreidere handboeken, wetenschappelijke studies en andere verdiepende kennisbronnen. Deze sectie bevat alleen bronnen die aanwijzingen bevatten voor effectieve aanpakken.

Mogen we je iets vragen?

Ga je deze informatie gebruiken in het onderwijs?
Wat vind je van de leesbaarheid van deze pagina?
In welke onderwijssector werk je?
Wil je nog iets anders kwijt? Laat het ons weten via het feedback-formulier, of vul voor één of meerdere pagina's onze vragenlijst in.

Wil je weten hoe wij jouw persoonsgegevens beschermen? Lees dan de privacyverklaring.

Colofon afbeeldingen
Banner: ANP | Hollandse Hoogte | Patricia Rehe
Card 'Reflectietoolbox': ANP | Sue Barr
Card 'Handreiking LOB': ANP | Cultura Images RF | Phil Boorman
Card 'Online tool voor betere toegankelijkheid hbo': ANP | Cultura Images RF | Phil Boorman
Card 'Peer assisted learning': ANP | Hollandse Hoogte | Patricia Rehe