Barometer culturele diversiteit

Hogeschoolstudenten lopen door de school

Vanuit het programma ‘Een diverser hbo’ biedt Zestor - in samenwerking met het CBS - de Barometer culturele diversiteit aan in de vorm van een pilot. Wil je meer inzicht in de culturele diversiteit van jouw hogeschool en heb je interesse om deel te nemen aan deze pilot? Kom dan naar de online informatiebijeenkomst.

Wat kun je verwachten?

Maurice Crul, hoogleraar Onderwijs en Diversiteit aan de Vrije Universiteit in Amsterdam, is op 28 september de spreker. Hij heeft binnen de VU de barometer geïmplementeerd en zal zijn inzichten delen. Wat zijn de randvoorwaarden om deze barometer toe te passen? Welke ervaringen heeft hij opgedaan én wat heeft de toepassing van de barometer uiteindelijk opgeleverd?

Wat is de Barometer culturele diversiteit?

De Barometer culturele diversiteit geeft inzicht in de culturele diversiteit van het personeelsbestand, zonder dat individuen herkenbaar zijn in de cijfers. De informatie kan worden uitgesplitst naar subgroepen, zoals functiegroep, salarisschaal of aantal jaren in dienst. Het instrument is ontwikkeld door het CBS, in opdracht van de Tweede Kamer. Het CBS analyseert de gegevens die hogescholen aanreiken. Er is dus geen sprake van een vragenlijst.

Pilot Barometer culturele diversiteit

Zestor biedt deze culturele barometer aan in de vorm van een pilot, waaraan vier hogescholen kunnen deelnemen. Voordat hogescholen de barometer kunnen uitvoeren, dienen een aantal voorbereidingen getroffen te worden. Denk hierbij aan juridische aspecten en interne communicatie. Dit voortraject duurt gemiddeld vier maanden. In februari 2022 kunnen deelnemende hogescholen vervolgens de barometer uit laten voeren. Deze hogescholen krijgen een rapport in handen met data, waarop beleid gemaakt kan worden. In gezamenlijkheid worden de resultaten besproken. Eind 2022 inventariseren we wat de barometer gebracht heeft.

Praktische informatie

  • Datum en tijd: dinsdag 28 september 2021, 11:00-12:00 uur
  • Locatie: online
  • Doelgroep: iedereen die op een hogeschool werkt aan vraagstukken op het gebied van diversiteit en inclusie en voor beleidsdoeleinden interesse heeft in de toepassing van de Barometer culturele diversiteit
  • Kosten: geen

Meer informatie en aanmelden